Αιώνιος Έρωτας

Τόσο αιώνιο θέλησα να κάνω τον έρωτα μας, που τον έκρυψα μέσα στο θάνατο: Επειδή μόνο εκείνος μπορεί στην ανυπαρξία να φυλάξει το άπειρο των τρόπων, που σε αγαπώ.

Ο κόσμος των γυναικών

Δεν ερωτευόμασταν ποτέ μια γυναίκα, αλλά τον κόσμο της, που έδινε την απόχρωση στον δικό μας. Γι’αυτό όταν έφτανε το τέλος, δεν ξέραμε αν λυπόμασταν για τη γη που χάναμε ή για το χρώμα που έδυε στη ζωή μας

Κάθε γυναίκα

Κάθε γυναίκα, που είχατε γνωρίσει στη ζωή σας, που ίσως σας είχε αποδεχτεί, που μπορεί να σας είχε απορρίψει ακόμα και να είχε αδιαφορήσει..
Κάθε μία, που είχατε θαυμάσει, διεκδικήσει, παρηγορήσει, εκείνη που με χάδι ή τρυφερότητα ή με λόγο συναισθήματα είχε κεντήσει, θα μπορούσε να είχε χτίσει έναν ολόκληρο, διαφορετικό κόσμο για σας, καλύτερο ή χειρότερο από αυτόν που βιώνετε, αλλά οπωσδήποτε θαυμαστό και πιθανά ολόδικο σας.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, με δέος και σεβασμό τα πλήθη των δυνατοτήτων, που σας προσέφεραν, τα σμήνη των εναλλακτικών, που θα διαμόρφωναν για σας ξεχωριστές πορείες, και από την γωνιά που βρίσκεστε, μόνος ή με κάποια άλλη αγκαλιά και παρέα, κοιτάξτε τους γαλαξίες των πιθανοτήτων, που εκείνες οι γυναίκες γέννησαν, για να πραγματοποιηθούν ίσως σε κάποιο άλλο Σύμπαν.

Το ψέμα της αγάπης

Κάθε μέρα σου έλεγα πως σ´αγαπώ πιο πολύ από όλες τις προηγούμενες. Κι έτσι, ξέροντας πως κάθε επόμενη, θα με βγάζει πάντα ψεύτη, βάσισα την αγάπη μας σε ένα ψέμα, που όσο ίσχυε, προσδιόριζε τη δύναμη του έρωτα μας.

Αντίστροφα όνειρα

Αν έπιαναν οι ευχές και γίνονταν τα όνειρα μια μόνιμη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια.. Δίχως το χρόνο, πέρα από τόπους, χωρίς αιτίες, λογική και αποτελέσματα. Εκεί στις χώρες τις απροσδιόριστες, που περιδιαβαίνει σαν τυχοδιώκτης ο εγκέφαλος, όταν μας πείθει ότι κοιμάται. Στα μέρη, που εμποτίζεται με την ελευθερία ως πνεύμα. Άυλος, ασύνορος, αδέσμευτος επαίτης της μαγείας και του απρόσμενου υπόδουλος. Κι ας ήταν η καθημερινότητα μια διάσταση, που θα μας κυρίευε μόνο μέσα στον ύπνο: Περιορισμένη, φτωχή, δογματική, προβλέψιμη γεμάτη πλήξη. Μα τόσο ασφαλής και με οικείες κανονικότητες ερμηνευμένη. Γιατί σε εφιάλτες γρήγορα τα όνειρα μετατρέπονται, αν ο λήθαργος καταβάλει την ψυχή μας.

Ενηλικίωση

Πόσο σαν μικρά παιδιά φέρονται οι άνθρωποι, όταν νομίζουν ότι δεν τους βλέπουν. Στον τρόπο που τρώνε, στις κινήσεις, στις εκφράσεις, στα θέλω και στα επιφωνήματα. Λες και η ενηλικίωση είναι αποκλειστικά κοινωνικός καταναγκασμός.

Αχνά

Οι σκέψεις του κόσμου, για όποιον έχει τα μάτια της ψυχης τεταμένα, αχνίζουν, όπως η ανάσα στο κρύο: Λίγο αν προσέξεις θα δεις αναμνήσεις, υπολογισμούς, συναισθήματα να ανεβαίνουν ψηλά και να ενώνονται με τις μέριμνες της οικουμένης. Τότε θα καταλάβεις πως η ψευδαίσθηση της ατομικότητας δεν είναι παρά μια φάρσα του σύμπαντος.

Απαρατήρητες στιγμές

Οι καθημερινές, απαρατήρητες στιγμές με τους αγαπημένους, αξίζουν τον κόσμο ολόκληρο και κάτι παραπάνω, όταν αυτοί χάνονται για πάντα. Και τι πολύτιμο δε θα δίναμε για μια ακόμα ελάχιστη παρουσία τους.

Ανασφάλειες

Οι ανασφάλειες δεν είναι παρά κίνητρα που περίμεναν μάταια μια επιβράβευση. Μια επιδοκιμασία, η οποία κάποτε δεν ακούστηκε ή μια άρνηση που βάρυνε στη λάθος στιγμή.

Γερνάμε

Γερνάμε όταν χάνεται από τις πράξεις μας η έκπληξη. Η εξέγερση της πρώτης φοράς, η τεράστια λεπτομέρεια στα παιδικά τα μάτια, που αποκρύπτει, σαν έκλειψη, το ανεξερεύνητο όλο. Γερνάμε γιατί η βαθιά εμπειρία αποφαίνεται το μηδέν οίδα, ενώ η νεότητα με την ελάχιστη ένδειξη βγάζει ετυμηγορίες για τα πάντα. Γερνάμε γιατί η σοφία είναι συνοδοιπόρος του σχετικού, ενώ το απόλυτο υπόσχεται αιώνιες, και άφθορες αλήθειες. Κι έτσι μετά από λίγο ασθμαίνουν οι αξίες μας και ο κόσμος μας ολάκερος ενδίδει. Γερνάμε απλά γιατί εκλείπει από τα πράγματα η ανάμνηση του αγγίγματος μας και από την ύλη οι πνοές όσων μας αγάπησαν.

Απόκοσμες στιγμές

Απόκοσμα φωτισμένες οι στιγμές, που σιωπηλά ξεκινούν την παρακμή των ερώτων, της ζωής, των αγαπημένων, της ίδιας της ύπαρξης. Μια τελίτσα στο χρόνο, που από το μηδέν ξεπηδά και καθορίζει την πορεία της φθίσης. Κάποτε μαθαίνουμε να τις διακρίνουμε, είτε ως φόβο είτε ως προαίσθημα, κι ας κρύβονται ύπουλα μέσα σε υποσχέσεις, αποφάσεις και μέσα στης ευτυχίας την κορύφωση.

Λάθη

Τα λάθη δεν διδάσκουν τους περισσότερους ανθρώπους. Μόνο πίκρα αφήνουν. Όταν θα έρθει η στιγμή, θα τα επαναλάβουν ακριβώς όπως την πρώτη φορά, γνωρίζοντας απλώς το τίμημα που θα πληρώσουν.

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία δεν είναι συζήτηση περί του εαυτού. Αυτό είναι φιλαυτία ή χάσιμο χρόνου. Το γνώθι σ’αυτόν προκύπτει από την παρατήρηση του εαυτού, καθώς δρα, ενώ πράττει και όταν σιωπά, επειδή ενεργεί για να τροποποιήσει, όσα οι άλλοι θεωρούν δεδομένα

Συναισθήματα

Τα συναισθήματα των άλλων ενδιαφέρουν τους ανθρώπους στο βαθμό που μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους ή όταν έχουν λόγους να τα προκαλέσουν. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση προτιμούν να μιλούν για τα δικά τους, που ενώ είναι πανανθρώπινα, τα θεωρούν μοναδικά.

Ιδιότητες

Μάθαμε να αντιλαμβανόμαστε τους αγαπημένους μέσα από ετικέτες, προσωπεία και ιδιότητες: Η λατρεμένη μας μητέρα κρυμμένη πίσω από το μητρικό της στέμμα και την σαρωτική σχέση της μαζί μας. Αλλά πολύ πιο σπάνια επιχειρούμε να την κατανοήσουμε ως άνθρωπο, ως γυναίκα, με συναισθήματα και σκέψεις ανεξάρτητες από μας, με φόβους, πόθους, ενοχές με ύπαρξη και πορεία αυτόνομη και πολύτιμη.

Επιστήμη

Η επιστήμη δεν είναι παρά μια συστηματική περιγραφή του υλικού κόσμου. Όμως οι περισσότεροι επιστήμονες ενδίδουν στον πειρασμό να διατυπώνουν κοσμολογικές ερμηνείες, επειδή γνωρίζουν πως μόνο η πνευματικότητα της φιλοσοφίας μπορεί να προσδώσει κάποια αίγλη στα δεδομένα τους.

Συναυλία

Η ηθική μιας κοινωνίας μοιάζει με την αρμονία, που επιτυγχάνει το κοινό της συναυλίας, όταν τραγουδά: Όλες οι αποχρώσεις των ήχων, ορθές και παράφωνες, βαθύφωνες, βαρύτονες, μεσόφωνες και υψίφωνες αναμιγνύονται, έτσι ώστε ο μέσος όρος να διασώζει τα προσχήματα και να καλύπτει τα φάλτσα, ως ένας μηχανισμός αυτορρύθμισης.
Αρκούν, όμως, τα υποκριτικά ουρλιαχτά των διεφθαρμένων στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στον τύπο, σε κάθε έκφανση του συστήματος, η συνένοχη σιωπή των αδιάφορων και η ανοχή των καλών, ώστε να μετατρέπεται το τραγούδι του κόσμου σε κακόηχο κονσέρτο και θλιβερή σκευωρία.

Στάσεις

Οι αντιλήψεις και οι θεωρίες των ανθρώπων δεν έχουν καμία αναγκαστική συσχέτιση με τη συμπεριφορά τους παρά μόνο στο βαθμό, που μπορούν να ελέγχουν κοινωνικά. Όταν νομίζουν πως είναι μη ορατοί, οι πράξεις τους απροκάλυπτα εξυπηρετούν τα κίνητρα, τα ένστικτα και τις προσωπικές αξιωματικές πεποιθήσεις.

Σημαίνον

Τις περισσότερες φορές οι λέξεις που χρησιμοποιούνται, για να περιγράψουν, ερμηνεύσουν, επικοινωνήσουν τα φαινόμενα, κατασκευάζουν πραγματικότητες, που ελάχιστη σχέση έχουν με αυτό που επιχειρούν να εξηγήσουν.

Αλήθεια

Υπάρχουν δεκάδες μορφές παραγωγής γνώσης και μεθοδολογίες προσέγγισης της αλήθειας, οι οποίες ρίχτηκαν σε μια ιδιότυπη μεσαιωνική επιστημολογική πυρά, στο όνομα του θετικισμού, του διαφωτισμού και της προόδου. Όμως επιβιώνουν επί χιλιάδες έτη, όσο κι αν έχουν εξοβελιστεί από τη σύγχρονη πρακτική, ακριβώς για να διασώζουν την επιστήμη από τα χιλιάδες, ανομολόγητα αδιέξοδα της. Ο επαναπροσδιορισμός του τι είναι επιστημονικό, και η αποσύνδεση από την αυθεντία του εμπειρισμού, τουλάχιστον για τις κοινωνικές προσεγγίσεις, είναι περισσότερο από επιτακτικός.

Εαυτός

Η έννοια του εαυτού δεν είναι αυθύπαρκτη. Περιγράφει όχι εμάς ως άτομα, αλλά το πολυδαίδαλο σύστημα των σχέσεών μας με τους άλλους. Ο εαυτός μόνος του, χωρίς να συσχετιστεί με άλλους, είναι ναρκισσιστικό εφεύρημα.

Γηρατειά

Τα γηρατειά χαρίζουν στους ανθρώπους την μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς τους απαγκιστρώνουν από οποιαδήποτε κοινωνική φενάκη, αξία, ανάγκη, φιλοδοξία ή ιδανικό. Το τίμημα φυσικά είναι η ανημποριά, η καθήλωση της σκέψης και ο θάνατος, ειδάλλως οι γέροντες θα είχαν ξεκληρίσει την κοινωνία.

Θαύμα

Είτε για αγώνες είτε για σχέσεις είτε για θρησκείες είναι άλλο να πιστεύεις στα θαύματα κι άλλο να χρειάζεσαι ένα θαύμα για να πιστέψεις.

Επίλογοι

Για όλους εκείνους τους επιλόγους, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι, αν έχεις γράψει έστω και μία γραμμή στην ιστορία..

Δρ Ευστράτιος Παπάνης