Με τη συμμετοχή  600 ακροατών από όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο, διενεργήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 21.00,  η πρώτη μεγάλη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τη «Συνεπιμέλεια», η οποία διοργανώθηκε από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των οποίων Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο κ. Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της καθώς και τους τρόπους εφαρμογής της.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν 20 εισηγητές, οι οποίοι είναι επιφανείς καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, κοινωνικοί επιστήμονες και νομικοί.

Ήταν επίσης μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε ένα καθολικό αίτημα, που θα λυτρώσει τους γονείς και τα παιδιά από την κοινωνική σηψαιμία της σύγκρουσης και τις αναχρονιστικές αγκυλώσεις της μονομέρειας.

Παρουσιάστηκαν θέματα, όπως η  ευημερία των παιδιών υπό το καθεστώς της κοινής φυσικής επιμέλειας, μέσω μιας κριτικής ανασκόπησης των πρόσφατων εμπειρικών δεδομένων. Έγινε επίσης αναφορά στην πρώτη μελέτη για τη Συνεπιμέλεια, η οποία διενεργήθηκε από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και παρουσιάστηκαν τα πρώτα ελληνικά ευρήματα σχετικά με τις στάσεις και τη νομική διάσταση για το θεσμό της συγκηδεμονίας-συνεπιμέλειας στην Ελλάδα.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπροσώπου της ΑΜΚΕ “Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού”, κ. Ευάγγελου Καλαϊτζάκη, Επίκουρου καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος παρουσίασε μια διαδικτυακή έρευνα σχετική με τις διακρίσεις και τα εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών (https://www.energoimpampades.gr/).

Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες θεματικές:

 • Νέα δεδομένα σε τρειςπαλιές έρευνες (Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής ΠανεπιστημίουΑιγαίου- Ειρήνη Καραμπάση, Νηπιαγωγός, υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου)
 • H ευημερία των παιδιώνυπό το καθεστώς της κοινής φυσικήςεπιμέλειας (jointphysicalcustody) (Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – Ειρήνη Καραμπάση, Νηπιαγωγός, υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου)
 • Παιδί και διαζύγιο (Ελένη Στ. Σισμανίδου, Δικηγόρος Παρ’εφέταις -ΔιαπιστευμένηΔιαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ.Αστικών και Εμπορικών Υποθέσεων)
 • Γονική αποξένωση: ψευδείς κατηγορίες (Μαρία Καπερώνη, Κλινικός Ψυχολόγος παιδιών κι εφήβωνMSc)
 • Η συνεπιμέλεια από την οπτική των δικαιωμάτων του Παιδιού (Μαρία Μπλιάτη, LLM, Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο τουΠολίτη)
 • Η γονική συνεπιμέλεια μέσα σε ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό περιβάλλον (Παναγιώτης Γρηγορίου, Νομικός- Διεθνολόγος,Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
 • Η στρέβλωση του προσφορότερου συμφέροντος του τέκνου από την ελληνική δικαιοσύνη (Ηλίας Μπαντέκας, Επίκουρος καθηγητής ΠανεπιστήμιοΤζωρτζτάουν)
 • Ενσυναίσθηση και Διαμεσολάβηση: πολύτιμοι βοηθοί της Συνεπιμέλειας (Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη, Νομικός, MSc Κοινωνικής Θεολογίας)
 • Η διαμεσολάβηση ως τρόπος επίλυσης διαφορών του οικογενειακού δικαίου (Ευθυμία Σωμαρά, Δικηγόρος Παρ’ ΑρείωΠάγω-ΔιαπιστευμένηΔιαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ.)
 • Διακρίσεις και εμπόδιαστην ισότιμη συμμετοχήτου πατέρα στηνανατροφή των παιδιών:μια διαδικτυακή έρευνασε 941 πατέρεςανήλικων παιδιών (Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης)
 • Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού: τι γίνεται όταν οι γονείς χωρίζουν; (Βάιος Νταφούλης, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικού ΤμήματοςΓ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο)
 • Child stress and well-being in shared parenting compared to living primarily with one parent after divorce (MalinBergström, Αssociate professor of child psychology,Karolinska Institutet)
 • Ο ρόλος του πατέρα και η συμβολή του στην ανατροφή των παιδιών: δυσκολίες, διαταραχές, πρόληψη-παρέμβαση (Ηλίας Κουρκούτας, Καθηγητής ΨυχολογίαςΠανεπιστημίου Κρήτης)
 • Η κοινωνιολογική οπτική για την συνεπιμέλεια (Ευαγγελία Τσαπατσάρη, ΚοινωνιολογοςMSc, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων)
 • Πρακτικές Εφαρμογής του θεσμού της Συνεπιμέλειας στην καθημερινότητα (Ευαγγελία Φαρμάκη, Δικηγόρος Παρ’ ΑρείωΠάγω)
 • Το στρες του γονεϊκού χωρισμού και οι επιπτώσεις του στα παιδιά (Γεώργιος Χρούσος, ΟμότιμοςΚαθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας,Ερευνητικό ΠανεπιστημιακόΙνστιτούτο Υγείας Μητέρας)
 • Γονείς και συνεπιμέλεια: Σύγχρονες προκλήσεις…σύγχρονες απαντήσεις (Γεωργία Μπαλτά, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια, ΔιδάκτωρΠανεπιστημίου Θεσσαλίας)
 • Νομοθετικό πλαίσιο και δικαστική προσέγγιση του γονεϊκού ρόλου μετά το διαζύγιο (Αγγελική Σαντή, Νομικός, Κοινωνιολόγος)
 • Ένα κοινωνικό πρόβλημα: η γονική αποξένωση Μια αληθινή ιστορία: Καληνύχτα πριγκηπέσσα” (Διονυσία Τριπολίτου, MSc Κοινωνιολόγος)

Πληροφορηθείτε για τις ερευνητικές, επιμορφωτικές και κοινωνικές δράσεις μας καθώς και για τα επιστημονικά άρθραψυχολογίαςστις παρακάτω ιστοσελίδες:

psichologiagr.com

http://psichologia.gr

http://ppy.aegean.gr

Για οποιαδήποτε ακαδημαϊκή / διοικητική ή οικονομική διευκρίνιση / απορία:

Τηλ.: (+30) 22510 36520, (+30) 22510 36580, (+30) 22510 45006 (καθημερινά 09:00 – 17:00)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: ppy@aegean.gr


Τελευταία δεδομένα για τις στάσεις των πολιτών σχετικά με τη Συνεπιμέλεια

Συνεπιμέλεια

Unesco_Gender_Equality