Coaching can help fill the soft skills gap - Chief Learning ...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΕΔΙΒΙΜ

Επιστημονικά Υπεύθυνος:  Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Προπονητική Ζωής, Επιχειρησιακό Coaching και Διοίκηση Επιχειρήσεων/ Coaching, Executive Coaching and Management», διάρκειας 600 ωρών.

Πιθανές μοριοδοτήσεις μπορεί να ισχύουν ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Έναρξη μαθημάτων: 20/09/2020

Λήξη μαθημάτων: 20/09/2021

Δίδακτρα: 499 σε δύο δόσεις

Εγγραφές έως: 19/09/2020

Πληροφορίες:Psichologia.gr / Ppy.aegean.gr

Τηλέφωνα: 22510-36520, 22510-36580 (Εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ppy@aegean.gr, grafeioppy@aegean.gr, grammateiappy@aegean.gr

Σύνδεσμος Εγγραφής:

https://www.ru.aegean.gr/epos/?id=408

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να ανταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της διά βίου μάθησης, στοχεύοντας στον εφοδιασμό των επιμορφούμενων με ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Σκοπός και στόχοι προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων που θα επιτρέψουν στους επιμορφούμενους να αναπτύξουν δεξιότητες αναφορικά με το executive coaching. Ο ρόλος των executive coaches είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα πλαίσια των επιχειρήσεων. Το coaching χρησιμοποιείται πλέον ευρέως ως εργαλείο ανάπτυξης ηγεσίας, αλλά και ως εργαλείο διαχείρισης κάποιου ειδικού προβλήματος. Σύμφωνα με την American Management Association, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το coaching για να επιτύχουν : α) βελτίωση της ατομικής παραγωγικότητας, ανάπτυξη ηγεσίας, γ) βελτίωση και αύξηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, δ) βελτίωση της απόδοσης της οργάνωσης, ε) διαχείριση ειδικών προβλημάτων και στ) βελτίωση αποτελεσμάτων πρόσληψης.

Δεξιότητες που καλλιεργούνται στους επιμορφούμενους

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

  • βελτιώσει την ατομική του παραγωγικότητα και απόδοση
  • αναπτύξει τις ηγετικές του ικανότητες
  • αυξήσει τις εργασιακές του δεξιότητες
  • διαχειριστεί ευκολότερα ειδικά εργασιακά προβλήματα 

Μέθοδος Διδασκαλίας

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από δώδεκα (12 διδακτικές μηνιαίες ενότητες). Κάθε μηνιαία ενότητα περιλαμβάνει ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και σύγχρονες συζητήσεις ανατροφοδότησης. Η ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία δεν απαιτεί την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση των επιμορφούμενων και των διδασκόντων, που σημαίνει ότι οι επιμορφούμενοι δεν είναι αναγκαίο να συνδέονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης την ίδια χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η ανάρτηση του υλικού. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό.

Διάρκεια (αρχή -τέλος)

Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και πιστώνει 600 διδακτικές ώρες.

Έναρξη μαθημάτων: 20/09/2020

Λήξη μαθημάτων: 20/09/2021

Τρόπος αξιολόγησης

  • Τεστ με ερωτήσεις  πολλαπλών επιλογών στο τέλος κάθε μηνιαίας θεματικής ενότητας

Μοριοδοτήσεις

Όλα μας τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 600 ωρών πιστώνει 30 ECVET (https://www.iky.gr/el/ecvet).

Τα περισσότερα Προγράμματά μας μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:

•  Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία.

•  Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου.

• Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση.

Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων.

Δίδακτρα

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 499 ευρώ συνολικά και καταβάλλεται σε δύο δόσεις.

1η δόση 249,5 ευρώ: καταβάλλεται μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2020

2η δόση 249,5 ευρώ:καταβάλλεται μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2020

(Η πληρωμή της πρώτης δόσης κατοχυρώνει και την εγγραφή σας)

*Για τη λήψη του πιστοποιητικού ο επιμορφούμενος/η δεν πρέπει να έχει καμία οικονομική και ακαδημαϊκή υποχρέωση απέναντι στο πανεπιστήμιο.

Ενότητες Προγράμματος

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται στις παρακάτω ενότητες:

Διδακτική Ενότητα  1

Τίτλος: Εισαγωγή στο Executive coaching και τη συμβουλευτική

Περιγραφή

Σε μία περίοδο αλλαγών και ανακατατάξεων, τα άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, οι οποίες εκτός από το αυξημένο άγχος, δημιουργούν έντονους προβληματισμούς όπως επίσης, προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις. Το coaching καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις νέες ανάγκες υποστήριξης και ανάπτυξης, που προκύπτουν στις επιχειρήσεις αλλά και στα Στελέχη, προσφέροντας έναν ευκολότερο τρόπο αντιμετώπισής τους, μέσα από μία διαφορετική προσέγγιση.

Το coaching είναι μία ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη για τους εργαζόμενους, η οποία έχει περιγραφεί σε έρευνες και ως ‘δώρο’ της εταιρείας προς το συμμετέχοντα. Τα Στελέχη που μπορούν να ωφεληθούν από το coaching είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Executive Board) ή/και της Ηγετικής Ομάδας (Senior Management Team) της εταιρίας, με καινούργιες προαγωγές με αυξημένες αρμοδιότητες (Leadership & Management) και όσοι έχουν διάθεση και φιλοδοξίες. Σίγουρα δεν είναι αλλαγή (χαρακτήρα και προσωπικών χαρακτηριστικών), αλλά είναι ένα είδος βελτίωσης (συμπεριφορών κυρίως).

Μερικά από τα πλέον συνήθη θέματα εφαρμογής του coaching είναι τα ακόλουθα:

•η αύξηση της απόδοσης, που θεωρείται κρίσιμη πλέον ακόμη και για τη βιωσιμότητα, όχι μόνο των εταιρειών, αλλά και των ατόμων

•η διαχείριση του στρες

•η διαχείριση κρίσεων

•η διαχείριση «δύσκολων» συμπεριφορών και

•η ενίσχυση των διαπραγματευτικών ικανοτήτων ενός στελέχους ή ακόμη και η καθοδήγηση για την επίτευξη στόχων κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, «Η συμβουλευτική είναι η τέχνη να βοηθάς τους ανθρώπους. Οι επαγγελματίες σύμβουλοι είναι επιστήμονες που έχουν εκπαιδευθεί να μοιράζονται τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με αυτούς που αναζητούν τη βοήθειά τους. Η συμβουλευτική αναγνωρίζει ότι όλα τα άτομα είναι πιθανό να χρειαστούν βοήθεια, διερχόμενα την παιδική ή την εφηβική ηλικία, αλλά ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Η αποτελεσματική συμβουλευτική είναι αυτή που λειτουργεί προληπτικά. Οι σύμβουλοι βοηθούν τα άτομα στην προσωπική, εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ανάπτυξη…» σύμφωνα με έναν ορισμό της Αμερικάνικης Συμβουλευτικής Εταιρείας (American Counseling Association). Η συμβουλευτική είναι μια αμφίδρομη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ του συμβουλευόμενου (του ατόμου που χρειάζεται βοήθεια) και του συμβούλου (του επαγγελματία που βοηθά).

Θα δούμε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεθόδους και θα τις αναλύσουμε.

Διδακτική Ενότητα  2

Τίτλος: Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση και το Mentoring

Περιγραφή

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης της Διαμεσολάβησης. Αναλυτικότερα, θα γίνει αναφορά στην διαδικασία της Διαμεσολάβησης και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, θα γίνει αναφορά στα κάτωθι:

-τις αρχές που διέπουν τη Διαμεσολάβηση και τα οφέλη της.

-τη μορφή του Διαμεσολαβητή και το ρόλο του.

-τις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο μιας επιχείρησης.

-τη Διαμεσολάβηση στον εργασιακό χώρο.

-τα οφέλη της Διαμεσολάβησης στον εργασιακό χώρο.

Εκτός από τη Διαμεσολάβηση εξετάζεται και ο όρος του Mentoring. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι παρακάτω ενότητες:

-Εισαγωγή στο Mentoring

-Ιστορική Αναδρομή

-Ορισμοί του Mentoring

-Βασικά στοιχεία του Mentoring

-Σχέση Mentor και Mentee

-Ικανότητες του Mentor

-Οφέλη του Mentoring

-Διαφορές μεταξύ Coaching και Mentoring

Διδακτική Ενότητα  3

Τίτλος: Κυριότερα μοντέλα coaching και mentoring

Περιγραφή

Τα προγράμματα mentoring και coaching σε μια επιχείρηση βελτιώνουν σημαντικές παραμέτρους της λειτουργίας της κι επιδρούν στη συνολική απόδοσή της (performance). Οι επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο επικεντρώνονται σε δύο άξονες. Πρώτον, στο άτομο και τις στάσεις του μέσα στην επιχείρηση και δεύτερον στην ατομική και συνολική απόδοση των εργαζομένων (Clutterback, 2004). Η επικαιρότητα και η σημασία του mentoring και του coaching, ως βασικών μοχλών ικανοποίησης των παραπάνω στόχων, είναι μεγάλες και εξηγούν τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στους παραπάνω τομείς. Η θεωρητική προσέγγιση και ερμηνεία του mentoring και του coaching, η πρακτική εφαρμογή τους μέσα σε μια επιχείρηση και η αξιοποίηση των στελεχών απασχολούν ιδιαιτέρως το σύγχρονο επιχειρησιακό κόσμο. Ερωτήματα σχετικά με τη διαφορά μεταξύ mentoring και coaching, την ανάπτυξη σχετικών προγραμμάτων, τα είδη του mentoring και του coaching, τα αποτελέσματά τους στην απόδοση και τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και την πορεία των εξελίξεων σε ζητήματα στελέχωσης κυρίως, απασχολούν σοβαρά τους σύγχρονους οργανισμούς.

Πανεπιστημιακοί, αλλά κι επαγγελματίες διαφόρων χώρων που ασχολούνται με τις παραπάνω τεχνικές διαπιστώνουν σε συναντήσεις και διαλέξεις πως οι όροι mentoring και coaching δεν ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο. Το coaching επικεντρώνεται στη βελτίωση ικανοτήτων και απόδοσης, σχετικές με την εργασία πάντα. Δεν είναι λίγοι, όμως, οι mentors που ισχυρίζονται ότι βοηθούν τους coachees να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τη ζωή τους συνολικά. Από την άλλη, το mentoring ασχολείται με μία περισσότερη ολιστική θεώρηση των πραγμάτων και ο mentor αποτελεί για πολλούς το υψηλότερο επίπεδο εκπαιδευτή (highest level educator).Θα δούμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μεθόδους, καθώς και τα κυριότερα θεωρητικά μοντέλα τα οποία διαμορφώνονται διεθνώς.

Διδακτική Ενότητα  4

Τίτλος: Προετοιμάζοντας τους ηγέτες και τους διαμεσολαβητές του αύριο

Περιγραφή

Σκοπός της ενότητας είναι  η παρουσίαση όλων των σύγχρονων θεωριών της ηγεσίας και η σύνδεση αυτών με την επιτυχή διαμεσολάβηση. Διασαφηνίζεται ποιος θεωρείται ηγέτης, ποια  είναι τα χαρακτηριστικά του καθώς και οι δεξιότητες, που είναι απαραίτητες προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ως ηγέτης.

Παρουσιάζεται η εξέλιξη της διαμεσολάβησης, αναλύεται τι είναι διαμεσολάβηση, ποια είναι τα είδη της διαμεσολάβησης, ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής της, γιατί κάποιος να τη διαλέξει, ποια είναι η ισχύς της νομικά,  πως γίνεται καθώς και πόσο διαρκεί . Στη συνέχεια, δίνεται έμφαση στις δεξιότητες που χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής (π.χ αμεροληψία, εμπιστευτικότητα, κλπ.).

Διατυπώνονται οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις γύρω από τη διαχείριση συγκρούσεων, δίνεται ο ορισμός της σύγκρουσης, αναφέρονται οι μύθοι γύρω από τις συγκρούσεις και παρουσιάζονται τα πιθανά οφέλη μιας σύγκρουσης.

Επιχειρείται μια σύνδεση μεταξύ της έννοιας της Ηγεσίας και της Διαμεσολάβησης δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες που οφείλουν να έχουν οι Ηγέτες-Διαμεσολαβητές.

Παρουσιάζονται όλες τα μοντέλα και οι σύγχρονες θεωρίες συναισθηματικής νοημοσύνης (π.χ.  Salovey και Mayer, Goleman, Richard E. Boyatzis, Annie McKee). Δίνεται έμφαση στη σημασία της αυτοεπίγνωσης, της αυτορρύθμισης , της κοινωνικής επίγνωσης και της δυνατότητας διαχείρισης σχέσεων ως αναγκαία στοιχεία για έναν ηγέτη-διαμεσολαβητή. Επιπλέον, παρουσιάζεται η θεωρία των θετικών συναισθημάτων της Fredrickson και η σημασία της καλλιέργειας αυτών για την επιτυχή έκβαση μιας διαμεσολάβησης.

Διδακτική Ενότητα  5

Τίτλος: Συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο των επιχειρήσεων

Περιγραφή

Στο χώρο των επιχειρήσεων, η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης ερμήνευσε γιατί δυο άνθρωποι με τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης ενδέχεται να φτάσουν σε διαφορετικά επίπεδα επαγγελματικής επιτυχίας. Για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα και εν γένει τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου χρειάζεται να γνωρίζουμε την υποκειμενική του πραγματικότητα. Βλέποντας τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου, μπορούμε να αντιληφθούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, είτε αυτά εκφράζονται, είτε όχι. Η συναισθηματική νοημοσύνη, κατά συνέπεια, είναι βασική δεξιότητα για τον κόσμο των επιχειρήσεων, επειδή βοηθά τον πωλητή να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές ανάγκες του πελάτη και να τις ικανοποιήσει, όσο αυτό είναι εφικτό.

Στην ενότητα αυτή θα διερευνηθεί πώς η συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εδραίωση καλών διαπροσωπικών σχέσεων με τους πελάτες, πράγμα που συνεπάγεται και κέρδος σε βάθος χρόνου. Θα μελετηθούν οι σημαντικές παράμετροι της, όπως είναι η επαγγελματική επιτυχία και η εργασιακή πίστη, ενώ θα αναλυθούν και οι ικανότητες που μπορεί να αποκτήσει ο εργαζόμενος μέσω της συναισθηματικής νοημοσύνης. Θα εστιάσουμε στην αυτογνωσία, την αυτεπίγνωση και την αυτοαξιολόγηση, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοδιαχείριση. Όλα τα παραπάνω θα συσχετισθούν με την τεχνική της πρωτοβουλίας και της προσαρμοστικότητας, που είναι πολύ σημαντικές στον εργασιακό χώρο.

Διδακτική Ενότητα  6

Τίτλος: Η επικοινωνία στο χώρο της εργασίας

Περιγραφή

Οι σημαντικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον στον εργασιακό τομέα. Στο περιβάλλον αυτό η έννοια της αποτελεσματικής συνεργασίας έχει πρωτεύοντα ρόλο. Σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού υλικού είναι η ανάδειξη της συνεργασίας, ως μια επιλογή που θα συμβάλει στην άρση των εμποδίων επικοινωνίας, στη διευκόλυνση των σχέσεων, καθώς και στη διαχείριση δυσκολιών και συγκρούσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους στον επαγγελματικό τους χώρο. Η επιλογή αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί μονόδρομο για την αναζωογόνηση των συλλογικών δράσεων σε επίπεδο εργασίας, αλλά και για την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης θεματικής οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να ορίζουν έννοιες όπως: επικοινωνία, δυναμική ομάδας, διαχείριση συγκρούσεων, ανταγωνισμός και συνεργασία, να παρουσιάζουν τους ρόλους, τα στάδια και τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας, να αναγνωρίζουν τη διαδικασία και τα εμπόδια στην επικοινωνία και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής τους, να αξιοποιούν τα λεκτικά και τα μη λεκτικά μηνύματα στην επικοινωνία, να αποδέχονται τη σημασία των συναισθημάτων στον εργασιακό χώρο, ως προς την ανάπτυξη κλίματος ανατροφοδότησης και αλληλεπίδρασης, να κατανοούν τις διαφορές στις στρατηγικές διαχείρισης των συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, να υιοθετούν ένα πνεύμα συνεργατικότητας και αμοιβαίου οφέλους σε καταστάσεις διαφορών και συγκρούσεων, να αξιοποιούν τεχνικές για την αποτελεσματική επικοινωνία στο πλαίσιο συνεργατικών δράσεων, να θέτουν στόχους και να λαμβάνουν αποφάσεις ανάλογα με την περίσταση και να εκτιμούν τη σημασία της συνεργασίας στην επαγγελματική τους ζωή.

Διδακτική Ενότητα  7

Τίτλος: Διαχείριση κρίσεων και στρατηγικός σχεδιασμός

Περιγραφή

Η ενότητα «Διαχείριση κρίσεων και στρατηγικός σχεδιασμός» έχει ως βασικό σκοπό να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας κρίση, πως διαχειριζόμαστε μια κρίση σε κάθε σύστημα, επιχείρηση, οργανισμό αλλά και σε μεμονωμένα άτομα. Θα μάθουμε πώς να εντοπίζουμε τα αίτια και τους κινδύνους μιας κρίσης, ποιες ενέργειες χρειάζεται να κάνουμε στο εδώ και τώρα, αλλά και μελλοντικά, πως να εντοπίζουμε πιθανά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και πως καταρτίζουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους. Θα γνωρίσουμε πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων, μπορεί να μειώσει τις κρίσεις που αντιμετωπίζει το κάθε σύστημα και παράλληλα να μειώσει και το κόστος αυτών. Θα ερευνήσουμε πως η σωστή αποτίμηση των κινδύνων και των παραγόντων που ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, τις δραστηριότητες και το περιβάλλον που λειτουργεί το κάθε σύστημα, μπορούν να μας οδηγήσουν στο κατάλληλο σχέδιο δράσης με τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό αποφυγής και αντιμετώπισης κρίσεων. Θα εξετάσουμε πως μπορούμε να μεταφέρουμε πιθανούς κινδύνους σε τρίτους, μέσω της ανάθεσης των υπηρεσιών εκείνων που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο για το σύστημα, επιχείρηση, οργανισμό ή και μεμονωμένα άτομα. Θα αναλύσουμε πως δημιουργώντας ένα στρατηγικό σχεδιασμό διαχειριζόμαστε μια κρίση, αποτιμώντας τους κινδύνους, εκτιμώντας το επίπεδο «ανοχής» του κάθε συστήματος, καθορίζοντας τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση απέναντι στους κινδύνους, ενσωματώνοντας τις ενέργειες στο σύστημα και αξιολογώντας τες.

Διδακτική Ενότητα  8

Τίτλος: Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και αποτελεσματικότητα

Περιγραφή

Με τον όρο διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού εννοούμε τη χρησιμοποίηση διαφόρων ενεργειών, οι οποίες στοχεύουν στην αποτελεσματική διοίκηση των ανθρώπων μέσα σε ένα εργασιακό χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφεληθεί το άτομο, η επιχείρηση και η κοινωνία. Μια επιτυχημένη στελέχωση βασίζεται στην εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού για την κατάλληλη θέση.

Στην ενότητα αυτή θα δούμε τρόπους και μεθόδους για το σωστό προγραμματισμό του τμήματος των Ανθρώπινων Πόρων και τον τρόπο προσδιορισμού  των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Με άλλα λόγια, θα μελετήσουμε την τακτική που ακολουθείται για τη σωστή εκτίμηση του πλήθους και του είδους των θέσεων καθώς και η πρακτική σχεδιασμού/ ανάλυσης των θέσεων εργασίας. Θα διερευνήσουμε την αξία της αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το οριστικό βήμα της οποίας είναι να αποφασιστεί ένας συνδυασμός μεθόδων επιλογής από τέσσερις παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές είναι η εγκυρότητα, η δικαιοσύνη, το πεδίο εφαρμογής και το κόστος. Μετά από τα στάδια αυτά λαμβάνεται και η τελική απόφαση για την πρόσληψη, που είναι στην ευχέρεια κάθε οργανισμού να έχει ακολουθήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς και ιεραρχικές δομές για να ορίζει ποιος θα έχει την τελική απόφαση. Στην ουσία η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού έγκειται στα προγράμματα, τις πολιτικές και τις πρακτικές που μπορούν να διοικήσουν το έμψυχο δυναμικό μιας επιχείρησης αναδεικνύοντας το δυναμικό τους.

Διδακτική Ενότητα  9

Τίτλος: Διοίκηση ολικής ποιότητας και λήψη αποφάσεων

Περιγραφή

Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Τotal Quality Management; TQM) αποτελεί μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία διοίκησης των επιχειρήσεων που εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και έχει συνδράμει στην επιτυχία πολυάριθμων οργανισμών παγκοσμίως. Ο νέος αυτός τρόπος οργάνωσης πρεσβεύει ότι ένας οργανισμός μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ενθαρρύνοντας την εμπλοκή όλων των συντελεστών του – και κυρίως των εργαζομένων του – στην παραγωγική διαδικασία και στην προσπάθεια διασφάλισης της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών. Στην πραγματικότητα, βάσει αυτού του μοντέλου, απώτερος στόχος του οργανισμού είναι η ικανοποίηση των πελατών, η οποία μπορεί να προκύψει από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, που όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες τους αλλά ξεπερνούν τις προσδοκίες τους. Τα βασικά αξιώματα της διοίκησης ολικής ποιότητας είναι η δέσμευση των εργαζομένων της επιχείρησης για διαρκή βελτίωση της ποιότητας, η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να προλαμβάνονται, να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως πιθανές δυσλειτουργίες και η συμμετοχή τόσο της διοίκησης, όσο και των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων. Τα προαναφερθέντα στοιχεία δύνανται να συμβάλουν στην ποιοτική υπεροχή των παραγόμενων προϊόντων και αγαθών, στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, στη βελτίωση της θέσης του οργανισμού στην αγορά, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος μεταξύ των εργαζομένων και κατ’επέκταση στην κερδοφορία και την μακροχρόνια επιβίωση και ευημερία της επιχείρησης, που υιοθετεί το εν λόγω μοντέλο.

Διδακτική Ενότητα  10

Τίτλος:Εργασιακή Κουλτούρα

Περιγραφή

Η έννοια της κουλτούρας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική έννοια για την ανθρωπότητα καθώς επηρεάζει, όχι μόνο την καθημερινότητα ενός ατόμου, αλλά και ενός οργανισμού ή μιας κοινωνίας. Σύμφωνα με την κουλτούρα του περιβάλλοντος στο οποίο έχει μεγαλώσει ή την κουλτούρα του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται και ζει ένα άτομο, εκείνο αναπτύσσει και προσαρμόζει αντίστοιχα την συμπεριφορά του. Στην παρούσα ενότητα θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης της Εργασιακής κουλτούρας και θα εξεταστούν οι παρακάτω επιμέρους ενότητες:

– Η έννοια και οι ορισμοί της κουλτούρας.

– Η διάκριση της οργανωσιακής κουλτούρας.

-Η χρησιμότητα της οργανωσιακής κουλτούρας.

-Τα χαρακτηριστικά της οργανωσιακής κουλτούρας.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας Schein E.N.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας Goffee and Jones.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας Martins ΕC. et al.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας Denison.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας Τrompenaars.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας Harrison και Handy.

-Τύπος οργανωσιακής κουλτούρας των Ανταγωνιστικών Αξιών των Cameron & Quinn.

Διδακτική Ενότητα  11

Τίτλος: Εργασιακή Ικανοποίηση

Περιγραφή

Η έννοια της επαγγελματικής ικανοποίησης είναι μια ιδιαίτερα σημαντική έννοια, η οποία έχει μελετηθεί σε συνδυασμό με την οργανωσιακή κουλτούρα. Η επαγγελματική ικανοποίηση αναφέρεται γενικά στην ικανοποίηση που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος από την εργασία του και τη δράση του μέσα στον χώρο εργασίας. Η εργασιακή ικανοποίηση σαν όρος σχετίζεται με την συναισθηματική νοημοσύνη, το εργασιακό κλίμα, τις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο, την επαγγελματική δέσμευση, το στρες  και την επαγγελματική εξουθένωση. Κάθε εργαζόμενος νιώθει την ανάγκη να λαμβάνει την απαραίτητη αναγνώριση των προσπαθειών του, την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων και ανωτέρων στελεχών της επιχείρησης, στην οποία εργάζεται. Στην παρούσα ενότητα θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης της Εργασιακής ικανοποίησης και θα εξεταστούν οι παρακάτω επιμέρους ενότητες:

-Η έννοια και οι ορισμοί της επαγγελματικής ικανοποίησης

-Παράγοντες επαγγελματικής ικανοποίησης

-Εργαλεία μέτρησης της επαγγελματικής ικανοποίησης

-Η έννοια της επαγγελματικής εξουθένωσης

-Μοντέλα επαγγελματικής εξουθένωσης

Διδακτική Ενότητα  12

Τίτλος: Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών

Περιγραφή

Το μάθημα φέρει εισαγωγικό χαρακτήρα στη μελέτη των δύο ρευμάτων ερευνητικής μεθοδολογίας που έχουν κυριαρχήσει στις κοινωνικές επιστήμες. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση της ποσοτικής στρατηγικής έρευνας από την ποιοτική στρατηγική στη βάση τριών κεντρικών σημείων: α. τη σχέση μεταξύ θεωρίας και έρευνας, β. τα επιστημολογικά ζητήματα και γ. τα οντολογικά ζητήματα, όπως αυτά ανακύπτουν στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου.

Εγγραφή / Αναλυτική μέθοδος πληρωμής

Η πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής- χρεωστικής κάρτας:

Προσοχή η πληρωμή των διδάκτρων μπορεί να γίνει αποκλειστικά με δική σας χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Εάν χρησιμοποιήσετε κάρτα με διαφορετικά στοιχεία από τα δικά σας (κάρτα που ανήκει σε άλλον) παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία στο 2251036580 και 2251036520 για να δηλώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ή εναλλακτικά να στείλετε μέιλ στο ppy@aegean.gr, δηλώνοντας το.

Πληρωμή μέσω πιστωτικής- χρεωστικής κάρτας

Βήμα 1ο

Συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση

https://www.ru.aegean.gr/epos/?id=408

Οδηγίες:

Εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία στα παραπάνω πεδία.

Στην επιλογή “συμμετοχή ως” επιλέγετε το ποσό που θα καταθέσετε.

Στο πεδίο “Αριθμός Φορολογικού Μητρώου Συμμετέχοντα” αναγράψτε το ΑΦΜ σας

Βήμα 2ο

  • Στο πεδίο 1 επιλέγετε τον τύπο παραστατικού που επιθυμείτε να λάβετε (Απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο)
  • Το πεδίο 2 ‘Τρόπος πληρωμής” επιλέγετε Πιστωτική/Χρεωστική Κάρτα
  • Το πεδίο “Πληροφορίες Πληρωμής/Αριθμός Καταθετηρίου” το αφήνετε κενό. Για να προχωρήσετε στην πληρωμή θα πρέπει να πατήσετε εγγραφή.
  • Στη συνέχεια πατήστε Proceed για να μεταφερθείτε στο e-commerce της Alpha Bank.

Συμπληρώστε τα στοιχεία της κάρτας σας και έπειτα πατήστε πληρωμή

Επισημάνσεις

Ακολουθείται αυστηρά η ακαδημαϊκή δεοντολογία και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή, οδηγεί στην απώλεια της ιδιότητας του επιμορφούμενου, δίχως επιστροφή διδάκτρων.

Τα έγγραφα αιτήματα απαντώνται μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες.

Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1 έως 3 μήνες από την περάτωση των σπουδών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 

1.Τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση παρά μόνο εάν ακυρωθεί ή δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με υπαιτιότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με την υποβολή της αίτησης παραιτείστε από κάθε απαίτηση για επιστροφή διδάκτρων ή για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

2. Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα e-mail που είναι διαθέσιμα είναι τα ακόλουθα ppy@aegean.gr, grafeioppy@aegean.gr και grammateiappy@aegean.gr

Για να μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα αιτήματά σας θα πρέπει απαραιτήτως στο θέμα να αναγράφονται τα εξής στοιχεία, ονοματεπώνυμο, πρόγραμμα και o μοναδικός αλγόριθμος επιμορφούμενου (πχ. Μαρία Παπαδοπούλου, Ειδική Αγωγή, 1011003202009032021).Οποιοδήποτε e-mail χωρίς αυτό το θέμα θα αγνοείται.

3. Το πρόγραμμα μαθημάτων είναι ενδεικτικό και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των διδασκόντων,  την ανάρτηση υλικού και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

4. Τα νέα πιστοποιητικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμονται ηλεκτρονικά από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης. Συνήθως αποδίδουν Ευρωπαϊκές Επαγγελματικές Πιστωτικές Μονάδες (Ecvet) και ο χρόνος αποστολής τους στους υποψηφίους εξαρτάται από την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών και οικονομικών ελέγχων. Κατά μέσο όρο τα πιστοποιητικά αποστέλλονται μέσα σε διάστημα 1 έως 3 μηνών από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

5. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής οποιουδήποτε σημείου της προκήρυξης ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες. Η παρούσα προκήρυξη δεν είναι κατ´ ουδένα τρόπο δεσμευτική για τα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

6. Πληροφορίες για πιθανές μοριοδοτήσεις ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς και όχι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

7. Η εγγραφή στα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεπάγεται την αποδοχή της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων και της αξιοποίησής τους για εκπαιδευτικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.

8. Η εγγραφή στα Προγράμματα συνεπάγεται τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των κανόνων καλής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες του Πανεπιστημίου και της ευγένειας μπορεί να αποκλείσει τον επιμορφούμενο από τα Προγράμματα, χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή οποιασδήποτε βεβαίωσης.

9. Η λογοκλοπή ή ο λογοδανεισμός οδηγούν στην αποβολή του επιμορφούμενου από το πρόγραμμα χωρίς κανένα δικαίωμα επιστροφής διδάκτρων.

10. Το Πανεπιστήμιο αποκτά το copyright του υλικού που παραδίδουν οι επιμορφούμενοι στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, όλο το υλικό του Πανεπιστημίου προστατεύεται από copyright και η με οποιαδήποτε μορφή αναπαραγωγής του έχει νομικές κυρώσεις.

11. Οι αξιολογικές κρίσεις για το πρόγραμμα και άλλες προτάσεις απαγορεύεται ρητά να αναρτώνται υπό μορφή σχολίων ή άλλων μέσων στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ή σε άλλες ομάδες δικτύωσης. Προτάσεις, κριτικές και σχόλια γίνονται μόνο στο ειδικό έντυπο αξιολόγησης και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα έγγραφα αιτήματα των επιμορφούμενων απαντώνται μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες.

12. Η κατανόηση των όρων «σύγχρονος» και «ασύγχρονος» ως μεθόδων διδασκαλίας θεωρείται αυτονόητη και το ίδιο ισχύει για την άριστη γνώση υπολογιστών, που είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Αδυναμία των επιμορφούμενων να κατανοούν τις μεθόδους διδασκαλίας ή προβλήματα που απορρέουν από την ελλιπή γνώση υπολογιστών, δεν θα επιτραπεί να επηρεάσουν την ποιότητα των προγραμμάτων.  Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τη φοίτηση οποιουδήποτε αποτυγχάνει στους δύο παραπάνω τομείς, χωρίς καμιά αποζημίωση.

13. Η απουσία από τα μαθήματα και τις δράσεις των προγραμμάτων, όπως αυτές κάθε φορά καθορίζονται, μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό από τα Προγράμματα χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή βεβαίωσης.

14. Τα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας είναι πρόθυμα να επιλύσουν κάθε πρόβλημα, που φυσιολογικό είναι να προκύψει κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, αρκεί:

α. Να μη γίνεται υπέρβαση ιεραρχίας.

β. Να απευθύνονται εγγράφως και με ακριβή τρόπο στη γραμματεία των Προγραμμάτων.