Είδος:

Ντοκιμαντέρ
Έτος παραγωγής: 2016
Σκηνοθεσία: Σίμος Κορεξενίδης
Σενάριο: Βαρβάρα Γκιγκιλίνη, Σίμος Κορεξενίδης
Ηθοποιοί:
151

Γράφει: Cinefreaks Team

Ο Τεριάντ ήταν Λέσβιος τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων τέχνης (VERVE,Cahiers d’Art, Minotaure), που ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και υπήρξε φίλος σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Τζιακομέττι, ο Ελύτης κ.α. Είχε τιμηθεί, επίσης, από την Γαλλική Ακαδημία ως «Ιππότης των Τεχνών» και ήταν ιδρυτής δύο μουσείων στη Λέσβο, εκείνων του “Θεοφίλου” και το “Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ”.

Η διαδικασία κινηματογράφησης του ντοκιμαντέρ TERIADE κράτησε πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων «ανακαλύψαμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι έχει κάνει. Τον αγαπήσαμε και αυτό θέλαμε να μεταφέρουμε στο ντοκιμαντέρ», εξήγησε ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης, στην συνέντευξη τύπου για την προβολή του στο 18ο ΦΝΘ.

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο ντοκιμαντέρ, από τα καλύτερα που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κατά την διάρκεια του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Με μοντάζ, που συνδυάζει ιδανικά τις συνεντεύξεις όλων όσων μοιράζονται τις σκέψεις και τις αναμνήσεις τους για τον Τεριάντ μπροστά στην κάμερα, πλούσιο αρχειακό υλικό και την αποτύπωση έργων μεγάλων καλλιτεχνών από την πλούσια συλλογή του διάσημου κριτικού. Πετυχαίνει έτσι έναν διπλό στόχο: αφενός να μας γνωρίσει τον Τεριάντ και να μας προκαλέσει το ενδιαφέρον να αναζητήσουμε περισσότερα για αυτόν και αφετέρου να μας προκαλέσει… την αγανάκτηση.

Μόνο αυτό το συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει η διαπίστωση, ότι ένα μουσείο, που φιλοξενεί έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο ή ο Ματίς, είναι κλειστό γιατί το κράτος αδυνατεί να πληρώσει το προσωπικό του! Αν το Μουσείο Τεριάντ βρισκόταν σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι δεδομένο ότι θα αποτελούσε πόλο έλξης φίλων της τέχνης από όλο τον κόσμο. Αντιθέτως η τοπική κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία γενικότερα, αδυνατεί να εκμεταλλευτεί έστω και ελάχιστα την δυναμική ενός τέτοιου μουσείου, του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο όχι μόνο δεν έχει την προβολή και την υποστήριξη που θα έπρεπε, άλλα δεν είναι καν ανοικτό για το κοινό…

Ο Τεριάντ είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες, που διέπρεψαν και διαπρέπουν διεθνώς. Αποτελεί, όμως, όχι ως πρόσωπο, άλλα ως ιστορία, παράδειγμα της αδυναμίας της (προσκολλημένης στο πολύ παλιό παρελθόν της) Ελλάδας να αναδείξει την πλούσια, άλλα επισκιασμένη, σύγχρονη καλλιτεχνική, πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της.

Στο ντοκιμαντέρ του Σίμου Κορεξενίδη, μιλούν για τον Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ – μεταξύ άλλων – οι: Κώστας Μανιατόπουλος (Ζωγράφος- Δ/ντής Μουσείου Βιβλιοθήκης Τεριάντ), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (Δ/ντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Κατερίνα Κοσκινά (Δ/ντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)), Κατερίνα Καμάρα (Γεν. Γραμ. Μακεδονικού Μουσ. Μοντερνας Τέχνης), Νίκη Τσαρούχη Γρυπάρη (Δ/ντρια Μουσείου Τσαρούχη), Dominique Szymusiac(πρώην Δ/ντρια Μουσείου Matisse @ Cateau Cambresis), Κωστής Ιωάννου (ανιψιός του Οδ. Ελύτη) κ.α.