Ιστορικό συγκρότησης και ίδρυσης
ΜΟΥΣΕΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ-TERIADE

Το 1979, εγκαινιάζεται στη Βαρειά το Μουσείο Τεριάντ, προσφορά του ίδιου και της συζύγου του Alice.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, η συγγραφέας Ιωάννα Τσάτσου και ο τότε διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Μανώλης Καλλιγιάννης, στα εγκαίνια του Μουσείου την Κυριακή 29 Ιουλίου 1979, ενώ περιεργάζονται τα εκθέματα.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1897 κα πέθανε στο Παρίσι το 1983.
Σε ηλικία 18 ετών πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά, έχοντας ήδη ζωγραφίσει ορισμένους πίνακες. Στράφηκε όμως προς την κριτική τέχνης, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Τεριάντ. Το 1937 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο VERVE (οίστρος), ο οποίος εξέδιδε κυρίως το ομώνυμο περιοδικό. Yπήρξε σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης πολλά από τα οποία εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο.


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Verve, τευχ.29-30
Σεπτέµβριος 1954
Ορισμένα απο τα “Μεγάλα Βιλία”

Στο ισόγειο εκτίθενται τα 38 τεύχη του περιοδικού VEVRE από το 1937 έως και το 1960
O Teriadè το Σεπτέμβριο του 1971 ανήγγειλε ότι θα ιδρύσει το πρώτο Μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα στον ελαιώνα των δεκαεννιά στρεμμάτων του, στην περιοχή της Βαρειάς στη Μυτιλήνη.

Δάφνις και Χλόη

Μαρκ Σαγκάλ

Το Τραγούδι των Νεκρών Πικάσο
Ποιος ήταν ο Teriade

Στον όροφο 12 βιβλια καλλιτεχνών εκτιθενται με ελευθερη πορεια και έργα Ελλήνων ζωγράφων όπως του Τσαρούχη, του Βακιρτζή και του Θεόφιλου.
Μια μικρή περιήγηση στο Μουσείο

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Μοναδικό στο είδος του, λόγω της ιδιαιτερότητας των εκθεμάτων του, περιέχει αντίτυπα από το περιοδικό «VERVE» (1937-1960, 38 τεύχη).
Φιλοξενεί τα «Μεγάλα Βιβλία» (1943- 1975) , τα οποία θεωρούνται πρωτότυπα έργα τέχνης, τόσο από εκδοτικής άποψης όσο και για τις λιθογραφίες που περιέχουν, όλα αριθμημένα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, υπογεγραμμένα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες: Beaudin, Bonnard, Chagall, Giacometti, Gris, Gromaire, Laurens, Le Corbusier, Leger, Matisse, Miro, Picasso, Rouault, Vilon.
Εκτίθενται επισης η συλλογή του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade από πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Θεοφίλου, Τσαρούχη, Κανέλλη, Ρόρρη και άλλων.

https://prezi.com/dtb3sdibpmg2/presentation/