Βιβλίο του Μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή Ευστρατίου Παπάνη

Είναι δύσκολο να φανερωθεί, αν δεν εμπιστευθείς την οικουμενικότητα του νου, ο αόρατος σύνδεσμος, που συνέχει τα κείμενα και τα καλλιτεχνικά έργα στο Παραμύθι μιας Ανάμνησης. Λογοτεχνία, Ποίηση, Ζωγραφική, Ψυχολογία, Συμβουλευτική, Μύθοι και ταξιδιωτικές περιπέτειες μπλέκονται μαζί, αναζητούν και διηγούνται τα πάθη της ύπαρξης, τον πόνο της γένεσης, τα κίνητρα της δράσης, το άλγος της αλλαγής, τον έρωτα, τη νοηματοδότηση του βίου, το κάλλος, την τέχνη και το θάνατο, άλλοτε με την ψυχρότητα της επιστημονικής γραφής κι άλλοτε με την ευρύτητα του λόγου, που ζωντανός καθώς είναι, χρωματίζει ερμηνείες και ανασυνθέτει τα αρχικά στοιχεία του. Πρωτότυπα έργα ζωγράφων πλαισιώνουν τα κείμενα και εκτοξεύουν το βιβλίο, που γίνεται συλλεκτικό, παράξενο, απαιτητικό, καλαίσθητο διαφορετικό, αλλά αποζημιώνει σε κάθε σελίδα του τον προβληματισμένο αναγνώστη.
Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ – Σόλωνος 116, Αθήνα 106 81Τ: 210 3833434, 210 3837303F: 2103832294E: 
contact@isideris.gr

ISBN e-book (pdf): 978-960-08-0925-1
ISBN e-book (epub): 978-960-08-0926-8
Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2022
314 σελίδες
Copyright © Ευστράτιος Π. Παπάνης

Λογοτεχνία, Ποίηση, Ζωγραφική, Ψυχολογία, Συμβουλευτική, Μύθοι και ταξιδιωτικές περιπέτειες

Αποκτήστε το βιβλίο στην έντυπη έκδοση

Το βιβλίο «Το Παραμύθι μιας Ανάμνησης» παρέχεται δωρεάν στην ψηφιακή του μορφή (.pdf) Στα τέλη Μαρτίου 2022 θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Σιδέρη σε έντυπη, επαυξημένη κατά 30% και με περισσότερα πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών η νέα έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Ψυχολογία της Φαντασίας και του Μύθου», που θα είναι συλλεκτική. Όσοι από σας ενδιαφέρεστε να αποκτήστε την έντυπη εκδοχή του, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

Τα ωραιότερα βιβλία γράφονται όχι για να εντυπωσιάζουν τους ζωντανούς, αλλά για να τα ακούνε οι πεθαμένοι.
Τα πιο υπέροχα βιβλία ανασταίνουν τις μνήμες, που πέρασαν, με πνοές ανεξίτηλων πόνων.
Κι οι συγγραφείς δεύρο έξω προστάζουνε στη φρίκη, που οι αιώνες θωπεύουν.
Στράτος Παπάνης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αποκτήστε το δωρεάν

Μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν στην ψηφιακή του μορφή

Σε έντυπη μορφή, συλλεκτικό, με πρωτότυπα έργα ζωγράφων από τις εκδόσεις Σιδέρη


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόσπασμα από το κείμενο:

Τζουμέρκα

Ακόμα κι αν δεν έχεις περάσει από εκεί, τα Τζουμέρκα φωλιάζουν στις πιο ψηλές οροσειρές της καρδιάς σου. Κάθε αδάμαστο περιμαζεύουν αυτά τα βουνά και το εξακοντίζουν να μαλακώσει στον ουρανό. Και γυρνούν τα πάθη σου εξαγνισμένα, σα χιόνι σιγανό και σαν ομίχλη απαλή στη Δρακότρυπα και κυλούν στις πλαγιές με βουητό να πλημμυρίσουν τον Αχελώο, να παρασύρουν γεφύρια, να αναμοχλεύσουν τις πίκρες, τις αναμνήσεις, τους δισταγμούς και πέτρες θεόρατες. Μέχρι να επιστρέψουν μέσα σου ατόφια και γαλήνια, σαν τους κατοίκους της περιοχής και σαν μετάνοια. Και η Κόκκινη Εκκλησιά, δεητική, σε μεταλαμβάνει το αίμα της Ηπείρου, το σώμα του Δεσποτάτου, το κύκνειο άσμα της Αυτοκρατορίας και το λυγμό για όσα έχασες. Κι έτσι, όποια εποχή κι αν πας, δε ξέρεις το μονοπάτι το μπροστινό πού θα σε οδηγήσει: Σε χαράδρα βαθιά ή σε γιορτή το Δεκαπενταύγουστο. Σε σπηλιά που ανομολόγητες οι Ερινύες σου καραδοκούν ή σε περιφορά επιτάφιου με τσίπουρο και εγκώμια στου χωριού την πλατεία.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Απόσπασμα από το κείμενο:

Η Μυστική Λειτουργία

Στην εκκλησία του χωριού μου κάποιες χειμωνιάτικες βραδιές, την ώρα που ο εσπερινός τελειώνει και οι πόρτες της κλειδώνουν απέξω το κρύο και την ακινησία, ξεκινά η μυστική λειτουργία.Κίτρινα φώτα στους δρόμους διυλίζουν τη βροχή, τους φόβους, την ερημιά. Από νωρίς έχουν κλειστεί στα σπίτια τους οι κάτοικοι μαζί με τις έγνοιες τους και ο αέρας διαπερνά τα σοκάκια,τις αυταπάτες, τις γρίλιες και τις κερκόπορτές τους. Μα ο νους, που ερωτεύτηκε τα άυλα, ακούει στο σφύριγμά του ανέμου τα αόρατα σήμαντρα να καλούν για το μεγάλο απόδειπνο. Ιερείς από αλλοτινές εποχές ντύνονται τα άμφια των αιώνων και παίρνουν τις θέσεις τους στο ιερό, στα εξαπτέρυγα, που λαμποκοπούν ζωντανεμένα, στο θυσιαστήριο, στην πρόθεση

Απόσπασμα από το κείμενο:

Το Λουλούδι της Ευτυχίας

Είναι η ευτυχία ένα λουλούδι, που ανθεί μόνο κοντά στα λουλούδια της ευτυχίας των άλλων.

Δυσεύρετο νομίζουν οι δύσπιστοι πως είναι, όμως αυτό αλλάζει μορφές και χρώματα, παραλλάσσεται και μεταμορφώνεται, για να μην καταλαβαίνουμε πως θάλλει μέσα στις ζωές και την ευτυχία των διπλανών.

Χωρίς αυτές δε ζει, δε μεγαλώνει, δεν μεταλαβαίνει την άνοιξη.

Κρυμμένο πάντα δίπλα μας, αόρατο με τη μεταμφίεση της απλότητας, χάνεται ώστε όλοι παράφορα να το ψάχνουν

Το παραμύθι μιας ανάμνησης
«Οι έννοιες και οι λέξεις έχουν πηγές προαιώνιες- κάποιοι λένε πως υπάρχουν ανεξάρτητα από τον άνθρωπο, γιατί αναβλύζουν από τους κόσμους των ιδεών, που δε χρειάστηκαν καμιά μεγάλη έκρηξη ή αιτία, για να περικλείσουν τα πάντα. Έτσι, όταν αρχίζουν να ρέουν στις φλέβες μας, φέρουν μαζί τους τα ιζήματα του αρχέγονου πνεύματος, τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις μύχιες σκέψεις όλων των γενεών και την ανυπομονησία των μελλούμενων»

Απόσπασμα από το κείμενο:

Απόσπασμα από το κείμενο:

Οι εξεγερμένοι λογισμοί της ευφυϊας

Μια από τις μεγαλύτερες ενδείξεις υψηλής ευφυΐας είναι η άρθρωση δομημένου και ανατρεπτικού λόγου ενάντια σε κάθε σύστημα, επιστημονικού και μη, που έχει παγιωθεί, σε κάθε μορφή συστηματικής επιρροής ή εξουσίας, σε κάθε τι που μέσα στη χρονικότητα του φαντάζει λειτουργικό και κατά συνέπεια βολικό και ζητούμενο από τις μάζες.

Επειδή δεν υπάρχει τίποτα πιο συντηρητικό, θνησιγενές και υπονομευτικό της εξέλιξης από εκείνους που εξαρτούν την αυτοεκτίμηση τους από το άρχειν.

Γι αυτό οι ευφυείς άνθρωποι είναι λογισμοί εξεγερμένοι και παράφοροι. Ακόμα και μέσα στη φαινομενική απομόνωση από τα τεκταινόμενα, με φαντασία, αποκλίνουσα σκέψη και ανεξερεύνητα κίνητρα αναδομούν το παλιό, για να οραματιστούν και να διαμορφώσουν το μελλοντικό και το αδοκίμαστο.

Για την εικονογράφηση του βιβλίου έχουν προσφέρει έργα τους οι εικαστικοί:
Γαία Σάντρα – Γρίβα Έλλη- Καταγάς Κωνσταντίνος Ιω. – Μανιατόπουλος Κώστας- Μάνος Φίλιππος -Μαυρογένη Λίτα – Μονογυιός Ιωάννης- Μπερδέκλης Κώστας – Παπαχαράλαμπους Μαρία – Τονικίδη Έλενα- Τρούκης Ιωάννης – Χαμιδιελή Φωτεινή